Zdrowie

Nietolerancja laktozy

Laktoza to naturalny cukier znajdujący się w mleku. Niestety, coraz więcej ludzi dotyka problem nietolerancji laktozy. Enzymem niezbędnym do trawienia laktozy jest laktaza. Jeśli organizmowi człowieka zaczyna jej brakować, to niestrawiona laktoza przedostaje się do dalszego odcinka przewodu pokarmowego, co prowadzi do pojawiania się niekomfortowych objawów.

Niektóre produkty mleczne zawierają więcej laktozy niż inne. Jeśli nie tolerujesz laktozy, ten fragment tekstu może Cię zainteresować. Przykładowo, mleko zawiera bardzo wysoką ilość laktozy, natomiast przetwory mleczne, takie jak sery żółte czy pleśniowe, zawierają jej o wiele mniej. Jeżeli wolisz całkowicie unikać laktozy, możesz bezpiecznie wybrać nasze produkty Lactofree®, które jej nie zawierają, i mimo to cieszyć się smakiem i korzystać z wartości odżywczych zwykłego mleka oraz jego przetworów. Ilość laktozy, którą toleruje Twój organizm jest ściśle indywidualna, sam musisz zdecydować jakie przetwory mleczne, zawierające pewne ilości laktozy, możesz jeść spokojnie, a które muszą być całkowicie jej pozbawione.

Tutaj znajdziesz informacje na temat naszych produktów niezawierających laktozy

Nietolerancja wśród dzieci

Rodzimy się ze zdolnością do trawienia laktozy, co sprawia, że możemy wykorzystywać wszystkie dobroczynne składniki odżywcze, które zawiera mleko matki. W dzieciństwie zdolność ta może być mniejsza, chociaż rzadko się zdarza, by dzieci nie tolerowały laktozy zanim osiągną wiek szkolny. To czy zdolność ta maleje i jak bardzo, uzależnione jest od uwarunkowań genetycznych.

Alergia na mleko nie jest równoznaczna z nietolerancją laktozy

Nietolerancja laktozy jest często mylona z alergią na mleko, która stanowi o wiele poważniejszy problem. Jeśli masz alergię na mleko krowie oznacza to, że Twój organizm nie toleruje znajdującego się w mleku białka, a nie laktozy. Niestety jest to równoznaczne z bezwzględnym unikaniem nabiału.