Łosoś z zapiekanką ziemniaczano-grzybową

Łosoś z zapiekanką ziemniaczano-grzybową

 

Składniki (2 porcje)
2 filety z łososia (bez skóry)
1 duży ziemniak
6 pieczarek portobello
200 g serka kremowego Arla Natural
2 małe szalotki
1/2 szklanki mleka
Oliwa z oliwek, sól, pieprz i koperek (opcjonalnie)

Czas przygotowania
30 minut
Stopień trudności
łatwy


Sposób przygotowania
Dziś przedstawiamy łatwy i pyszny przepis na łososia z zapiekanką ziemniaczano-grzybową. Ta zdrowa i smaczna potrawa nie tylko świetnie nadaje się na rodzinne obiady i kolacje, ale także pomoże Ci zaskoczyć gości znudzonych widokiem tak wielu monotonnych potraw. Będziesz potrzebować naczynia nadającego się do mikrofalówki. A ponieważ wiemy, że Twój czas jest cenny, do przygotowana wystarczy tylko 30 minut. Dość gadania, przejdźmy do przepisu…

Przepis krok po kroku

  1. Na początek obierz ziemniak i pokrój go w bardzo cienkie plasterki (polecam użycie krajalnicy, to jeden z sekretów udanej zapiekanki). Obierz pieczarki portobello, usuń łodygi i pokrój grzyby w cienkie plasterki.
  2. Posiekaj szalotki i zacznij układać składniki w naczyniu.
  3. W osobnej misce wymieszaj serek Arla Natural i mleko, aż powstanie krem o konsystencji przypominającej créme fraiche. W zależności od upodobań do mieszanki można też dodać odrobinę koperku.
  4. Pokryj pierwszą warstwę zapiekanki kremem, połóż drugą warstwę, znów pokryj kremem i ponownie przykryj ziemniakami i grzybami. Przy okazji do każdej warstwy dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  5. Gdy skończysz układać warstwy, włóż zapiekankę do kuchenki mikrofalowej i ustaw maksymalną moc. Podgrzewaj przez 10–12 minut. Zapiekanka powinna być zwarta i przypominać omlet.
  6. Następnie umieść na wierzchu dwa filety z łososia, posyp odrobiną soli i koperku (opcjonalnie) i ponownie podgrzewaj przez 2 minuty na maksymalnej mocy w kuchence mikrofalowej. Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia i podaj na stół. To pyszne danie, a przy tym bardzo delikatne. Smacznego!