Zdrowa planeta

Ograniczenie marnowania żywności

Z uwagi na to, że współpracujemy z rolniczą spółdzielnią produkcyjną, mleko z naszych gospodarstw stanowi najważniejszy składnik produktów, które tworzymy. Dokładamy zatem wszelkich starań, by wykorzystać surowce do końca i zminimalizować marnowanie żywności tak bardzo, jak to możliwe.

Podjęliśmy także znaczące wysiłki, by zwiększyć wydajność procesów produkcyjnych, wykorzystując w mleczarniach nowe rozwiązania technologiczne. Nadwyżki żywności kierujemy natomiast do banków żywności w całej Europie.

Nasze działania mające na celu ograniczenie marnowania żywności

Zdrowa planeta

Wsparcie dla potrzebujących

Dzięki naszej wieloletniej współpracy z lokalnymi bankami żywności w całej Europie co roku pomagamy dostarczać żywność wystarczającą na 2 800 000 posiłków.

Wsparcie dla potrzebujących
Zdrowa planeta

Im dłużej, tym lepiej

Wprowadziliśmy na naszych produktach mlecznych nowe etykiety, które zachęcają do dłuższego korzystania z żywności oraz pomagają ograniczać jej marnotrawienie w domu.

Im dłużej, tym lepiej

Nasz globalny cel

  • Zminimalizowanie marnowania żywności o 50% w latach 2015–2030. Planujemy zrealizować ten plan poprzez rozsądne przetwarzanie wszystkich surowców, które służą później jako składniki naszych produktów.
Globalne cele zrównoważonego rozwoju ONZ

Globalne cele zrównoważonego rozwoju ONZ

Nasze wysiłki na rzecz zminimalizowania marnotrawstwa żywności wspierają cele zrównoważonego rozwoju ONZ:

  • Nr 2 – Zakończenie głodu na świecie dzięki ograniczeniu marnotrawienia żywności i zapewnieniu, że nadwyżka żywności zostanie z powrotem wprowadzona do systemu żywnościowego lub podarowana potrzebującym.
  • Nr 12 – Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja poprzez ograniczenie marnowania żywności w naszym łańcuchu dostaw o 50% w latach 2015–2030 oraz udzielanie konsumentom wskazówek, jak unikać marnotrawienia żywności w domu.
  • Nr 17 – Partnerstwo na rzecz postawionych wyżej celów poprzez współpracę z dostawcami i klientami w celu ograniczenia marnowania żywności w naszym łańcuchu dostaw.