Ciasteczka marchewkowe z serkiem kremowym Arla Natural

30 min
Ciasteczka marchewkowe z serkiem kremowym Arla Natural

Ciasteczka marchewkowe szefa kuchni Maria Sandovala z serkiem Arla Natural to smaczny i kreatywny sposób na rozkoszowanie się klasycznym smakiem ciasta marchewkowego w bardziej poręcznej formie. Są nie tylko pyszne, ale także i zdrowe. Marchewki stanowią znane źródło witamin i przeciwutleniaczy, co czyni te ciasteczka zarówno atrakcyjną, jak i pożywną przekąską. Ponadto nasz serek Arla Natural jest wytwarzany z wyselekcjonowanych składników i bez sztucznych dodatków, co gwarantuje najwyższą jakość produktu.

  • Arla
  • Przepisy
  • Ciasteczka marchewkowe z serkiem kremowym Arla Natural

Składniki

Brązowego cukru
255 g
Cukru
255 g
Masła Lurpak®
200 g
Jajka
2
Miodu
5 g
Ekstraktu waniliowego
2 g
Mąki
200 g
Drożdży
3 g
Sody oczyszczone
3 g
Soli
2 g
Cynamony
4 g
Gałki muszkatołowe
2 g

Nadzienie

Startej marchewki
2 g
Arla® Serek kremowy Arla Natural
200 g
Cukru pudru
200 g
Masła Lurpak®
250 g

Instrukcje

  • Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.
  • W misce wymieszaj cukier i masło Lurpak®.
  • Dodaj jajka i łyżeczkę miodu i ubijaj, aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Dodaj mąkę z sodą oczyszczoną, wanilią, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Teraz dodaj marchewki i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aż masa stwardnieje.
  • Nabierz łyżkę masy i uformuj z niej kulkę.
  • Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 12–15 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  • Ubij serek Arla Natural i masło Lurpak® na gładką masę.
  • Dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Gdy ciasteczka ostygną, rozsmaruj odrobinę nadzienia na spodzie jednego z nich i przykryj drugim ciastkiem.
  • Powtórz czynność z pozostałymi ciasteczkami. Chcesz zamienić je w lody? Włóż ciasteczka do zamrażarki i ciesz się chłodną przekąską!
Smacznego!

Zetrzyj marchewki na tarce z drobnymi oczkami, aby równomiernie połączyły się z ciastem.

Po starciu marchewek umieść je w durszlaku i delikatnie odciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt rzadkie, a ciasteczka nie staną się ciężkie.

Możesz poeksperymentować z różnymi rozmiarami ciastek, używając gałki do lodów lub dostosowując wielkość porcji rękami.

https://www.arla.pl/przepisy-/ciasteczka-marchewkowe-z-serkiem-kremowym-arla-natural/