Cloud bread (chlebek ketogeniczny)

Cloud bread (chlebek ketogeniczny)

 

Składniki (9 porcji)
3 jajka
100 g serka kremowego Arla Natural
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Czas przygotowania
45 minut
Stopień trudności
łatwy

Wskazówki i porady
Cloud bread można umieścić w hermetycznym pojemniku i zamrozić. Może być również przechowywany w lodówce do 3 dni.
Podczas pieczenia pozostaw co najmniej 5–8 cm przestrzeni między bochenkami. W ten sposób chlebek nie będzie się sklejać.
Dodaj do ciasta szczyptę przypraw lub świeżych ziół, aby wzbogacić smak.

Sposób przygotowania
Jeśli interesuje Cię dieta keto, w której spożycie węglowodanów jest ograniczone do minimum, nie możesz przegapić tego prostego chlebka. Miękki, puszysty, wyglądem i smakiem zbliżony do tradycyjnego, ale o niskiej zawartości węglowodanów, idealny do kanapek lub jako dodatek do każdego posiłku. Do dzieła!

Przepis krok po kroku

  1. Na początek rozgrzej piekarnik do 150°C.
  2. Następnie oddziel białka od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej) i odstaw je na bok. Ubij żółtka z serkiem Arla Natural aż do uzyskania jednolitej masy. Można to zrobić ręcznie lub użyć miksera i miksować przez 2–3 minuty.
  3. W osobnej misce ubij białka z sodą oczyszczoną na sztywną pianę.
  4. Wymieszaj obie masy za pomocą łyżki drewnianej, wykonując okrężne ruchy.
  5. Umieść arkusz papieru do pieczenia na blasze i rozłóż na nim od 6 do 9 porcji ciasta (w zależności od pożądanego rozmiaru bochenka) o okrągłym kształcie.
  6. Piecz przez 25–30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Przyjrzyj się chlebowi już po 20 minutach – nie chcesz, by się przypalił!
  7. Pozostaw na blasze do ostygnięcia. Przed jedzeniem możemy posmarować chlebek odrobiną serka kremowego lub posypać startym serem. Idealne wykończenie!