Indyjski dal

30 min
Indyjski dal

Chcesz wiedzieć, jak przygotować smakowity indyjski dal? Nasz przepis pozwoli Ci odkryć tajniki tej aromatycznej potrawy. Poznaj szczegóły tutaj!

Składniki

Czerwonej soczewicy
300 ml
Duże cebule - pokrojone
2
Ząbki czosnku
4
Świeże czerwone papryczki chilli
2
Pomidor
1 puszka
Świeżego szpinaku
100 g
Suszonych daty - drobno pokrojonych
6
Mleka kokosowego
100 ml
Wody
700 ml
Kminu rzymskiego
2 łyżeczki
Kurkuma
1 łyżeczka
Cynamon
½ łyżeczka
Oleje
2 łyżki
Sole
2 łyżeczki

Twist

Dal można urozmaicić właściwie wszystkim, choćby kawałkami kurczaka czy odrobiną crème fraîche.

Porcja

Podawaj z pokruszonym białym serem i ciepłym pieczywem.

Instrukcje

  • Podgrzej trochę oleju na dużej patelni.
  • Dodaj cebulę i świeże chilli, przesmaż przez minutę lub dwie, dodaj czosnek i cały czas mieszaj. Dodaj pomidory z puszki, soczewicę, daktyle i przyprawy i mieszaj przez kilka minut. Dodaj wody i soli i doprowadź całość do wrzenia.
  • Przykryj, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Kiedy będzie miękkie, dodaj mleko kokosowe i szpinak i mieszaj przez kilka minut. Dopraw do smaku.
https://www.arla.pl/przepisy-/indyjski-dal/