Łosoś z zapiekanką ziemniaczano-grzybową

30 min
Łosoś z zapiekanką ziemniaczano-grzybową

Dziś przedstawiamy łatwy i pyszny przepis na łososia z zapiekanką ziemniaczano-grzybową. Ta zdrowa i smaczna potrawa nie tylko świetnie nadaje się na rodzinne obiady i kolacje, ale także pomoże Ci zaskoczyć gości znudzonych widokiem tak wielu monotonnych potraw. Będziesz potrzebować naczynia nadającego się do mikrofalówki. A ponieważ wiemy, że Twój czas jest cenny, do przygotowana wystarczy tylko 30 minut. Dość gadania, przejdźmy do przepisu…

  • Arla
  • Przepisy
  • Łosoś z zapiekanką ziemniaczano-grzybową

Składniki

Filety z łososia (bez skóry)
2
Duży ziemniak
1
Pieczarek portobello
6
Arla® Serek kremowy Arla Natural
200 g
Małe szalotki
2
Mleka
½ szklanka
Oliwy z oliwek, sól, pieprz i koperek (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Na początek obierz ziemniak i pokrój go w bardzo cienkie plasterki (polecam użycie krajalnicy, to jeden z sekretów udanej zapiekanki). Obierz pieczarki portobello, usuń łodygi i pokrój grzyby w cienkie plasterki.
  • Posiekaj szalotki i zacznij układać składniki w naczyniu.
  • W osobnej misce wymieszaj serek Arla Natural i mleko, aż powstanie krem o konsystencji przypominającej créme fraiche. W zależności od upodobań do mieszanki można też dodać odrobinę koperku.
  • Pokryj pierwszą warstwę zapiekanki kremem, połóż drugą warstwę, znów pokryj kremem i ponownie przykryj ziemniakami i grzybami. Przy okazji do każdej warstwy dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  • Gdy skończysz układać warstwy, włóż zapiekankę do kuchenki mikrofalowej i ustaw maksymalną moc. Podgrzewaj przez 10–12 minut. Zapiekanka powinna być zwarta i przypominać omlet.
  • Następnie umieść na wierzchu dwa filety z łososia, posyp odrobiną soli i koperku (opcjonalnie) i ponownie podgrzewaj przez 2 minuty na maksymalnej mocy w kuchence mikrofalowej. Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia i podaj na stół. To pyszne danie, a przy tym bardzo delikatne. Smacznego!
Smacznego!
https://www.arla.pl/przepisy-/losos-z-zapiekanka-ziemniaczano-grzybowa/