Piersi kurczaka faszerowane serem Apetina z salsą brzoskwiniową
20 min
Piersi z kurczaka faszerowane serem Apetina z salsą brzoskwiniową to pomysł na szybki, smaczny i sycący posiłek. Poznaj nasz przepis! Wystarczy otworzyć opakowanie smakowego sera Apetina, rozciąć pierś kurczaka i nafaszerować ją kostkami sera Apetina, zawinąć w plaster szynki lub bekonu i usmażyć. W tym czasie można przygotować salsę i sałatkę. Do sałatki wykorzystuję aromatyzowany olej z zalewy serowej, więc nic się nie zmarnuje. Sekret salsy polega na tym, aby użyć składników w ich optymalnym stanie. Na przykład dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce przez kilka dni i nie wpłynie to na nie niekorzystnie, ale potraktowane tak samo pomidory stracą cały swój smak i aromat.
Składniki
Kurczak
| 1 | |
|
Piersi kurczaki
|
4 |
|
Bekonu lub 4 plastry prosciutto
|
8 plastry |
|
Oliwa z oliwek
|
1 łyżka |
|
Masło
|
Salsa
|
Garść pomidor koktajlowy
|
|
|---|---|
|
Dojrzałe awokado
|
1 |
|
Płaskie białe brzoskwinie lub 1
|
2 |
|
Brzoskwinia albo 1 nektarynka, obrane i grubo pokrojone
|
|
|
Starta skórka i sok z połowy limonka
|
|
|
Mała papryczka chili bez nasion, drobno posiekana
|
1 |
|
Małego ząbka czosnek drobno posiekanego lub startego
|
½ |
|
Drobno posiekanych gałązek listki świeżej kolendry
|
10 |
Twist
|
Spróbuj dodać do ulubionej salsy słodkie, soczyste brzoskwinie lub inny ulubiony owoc sezonowy.
|
|---|
Porcja
|
Kurczaka serwuj z salsą i zieloną sałatą.
|
|---|
Instrukcje