Babeczki z bekonem i serem cheddar

Babeczki z bekonem i serem cheddar

40 min
Zapoznaj się z naszym przepisem na babeczki z bekonem i serem cheddar. Oto idealne połączenie słonego smaku bekonu i kremowego cheddara. Szukasz czegoś smakowitego do pudełka z drugim śniadaniem? Proponowane wytrawne babeczki są świetne zarówno na ciepło, jak i zimno. Można upiec większą ich ilość i zamrozić, aby zawsze mieć pod ręką coś dobrego na śniadanie lub lunch.
https://www.arla.pl/przepisy-/babeczki-z-bekonem-i-serem-cheddar/

Instrukcje

  • Usmaż bekon na chrupko, a potem wyłóż na talerz i pokrusz na mniejsze kawałki. Wytopiony z bekonu tłuszcz zachowaj na później.
  • Ustaw temperaturę piekarnika na 200 stopni. Przygotuj 12 małych lub średnich foremek do babeczek.
  • Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
  • Dodaj mleko i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ubij lekko białko i dodaj do mieszaniny.
  • Obierz cukinie i odciśnij możliwie dużo wody, nim dodasz je do ciasta.
  • Na koniec wrzuć kawałki bekonu, wlej tłuszcz i starty ser.
  • Rozłóż ciasto do foremek i piecz przez ok. 20 minut, aż się dobrze wypiecze i zezłoci.
  • Ostudź babeczki na kratce. Babeczki (muffinki) o smaku bekonu i sera cheddar podawaj na śniadanie lub lunch.

Składniki

Bekonu
150 g
Mleka
200 ml
Jajka
2
Mąki
ok. 1½ szklanka
Cukier
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Sól
½ łyżeczka
Cukinia (ok. 200ml startej)
½
150 g
Twist
Wybieraj różne rodzaje mąki, zależnie od upodobań, stosując mieszankę mąki białej, z pełnego przemiału lub nawet bezglutenowej.
Porcja
Babeczki możesz podawać bez dodatków lub z zieloną sałatą.