Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

1 h 45 min
Bułeczki cynamonowe to przepis na ciepły klimat przytulnego domu. Jak przygotować te pyszne smakołyki? O tym więcej na naszej stronie! Sprawdź!
https://www.arla.pl/przepisy-/bueczki-cynamonowe/

Instrukcje

  • Zmodyfikowałam tradycyjny przepis i w charakterze nadzienia oraz polewy użyłam serka śmietankowego. Udało się znakomicie. Uzyskałam tę samą głębię smaku, a przy okazji nieco ograniczyłam zawartość tłuszczu. Piekąc takie bułeczki cynamonowe, luźno ułożone w formie do pieczenia, nie ma co się przejmować nożem. Każdy może sam sobie oderwać kawałek.
  • Wlej do naczynia letnie mleko i rozpuść drożdże. Wymieszaj jaja, sól, cukier i kardamon. Stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj miękkie masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub maszynowo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj naczynie z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia, aż uzyska podwójną objętość (co trwa ok. 30 minut).
  • Wymieszaj serek śmietankowy, cukier i cynamon, aby uzyskać nadzienie. Wyrób ciasto na obsypanej mąką stolnicy lub blacie. Podziel ciasto na dwie części (otrzymasz dwie blachy). Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozsmaruj połowę nadzienia na każdym prostokącie i obsyp połową płatków migdałowych. Zwiń w roladę i pokrój ją na 10 części o podobnej wielkości. Ułóż kawałki tak, aby leżały luźno naprzeciwko siebie na natłuszczonej blasze. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj każdą bułeczkę rozkłóconym jajkiem i piecz przez około 35 minut w temperaturze 200°C.

Składniki

Mleka
400 ml
Aktywnych drożdże
50 g
Jajko
1
Sole
2 łyżeczki
Cukier
½ szklanka
Kardamony mielone
3 łyżeczki
Mąki
11 dl
Miękkiego masła
150 g
Nadzienie:
150 g
Cukry trzcinowego
75 g
Cynamonu
2 łyżki
Płatki migdałowe
100 g
Jajko
1
Polewa:
2 łyżki
Soku z cytryna
1 łyżka
Cukier pudru
1 szklanka
Twist
Serek śmietankowy idealnie nadaje się do nadziewania, nadając wypiekom bogatszy smak i ograniczając zawartość tłuszczu.
Porcja
Nadzienie można wzbogacić rodzynkami, orzechami lub suszonymi owocami jagodowymi. Albo wszystkim naraz!