Zielone pesto z makaronem linguine, cukinią i orzeszkami pinii

Zielone pesto z makaronem linguine, cukinią i orzeszkami pinii

20 min
Makaron linguine z zielonym pesto, szparagami i cukinią z dodatkiem orzeszków pinii zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Zajrzyj tutaj!
https://www.arla.pl/przepisy-/zielone-pesto-z-makaronem-linguine-i-cukini/

Instrukcje

  • Zagotuj posoloną wodę w dużym rondlu i ugotuj w niej linguine, stosując się do instrukcji na opakowaniu. Dwie minuty przed końcem dodaj szparagi. Możesz je też zgrillować.
  • Odcedź makaron i szparagi, po czym włóż je z powrotem do rondla. Dodaj pozostałe składniki, pozostaw połowę sera Apetina® Snack zielone pesto.
  • Wymieszaj dokładnie, a następnie posyp na wierzchu resztą sera. Gotowe!

Składniki

Makaronu linguini
200 g
Główek szparagów
150 g
Cukinie w postaci wstążek uzyskanych przy pomocy obieraczki
2
Garści rukoli
2
Prażonych orzeszki piniowe
75 g
Cytryna (sok + skórka)
Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól i pieprz do smaku
Świeża bazylia do posypania
2 x 100 g