Warzywa zimowe - przepis na chłodniejsze dni
50 min
Gdy nadchodzą chłodniejsze dni, nie ma nic przyjemniejszego niż ciepły posiłek i… odrobina słońca na talerzu, które przyjemnie rozgrzewa i wprawia w doskonały nastrój. Właśnie takie są zimowe warzywa z pieczoną dynią, które Cię wprost zachwycą! Poznaj przepis i wprowadź nieco zdrowej nowości do codziennego zimowego menu.
Warzywa zimowe na talerzu to doskonały dodatek do głównego dania lub samodzielna przekąska. Pieczona dynia piżmowa to jeden z tych niepowtarzalnych smaków jesieni i zimy, które nie dają o sobie zapomnieć. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis!
Instrukcje
Warzywa zimowe - przepis na chłodniejsze dni
Czy dynię piżmową obiera się ze skórki?
Dynia piżmowa jest jedną z tych odmian dyni, które nie wymagają obierania ze skórki. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz ją usunąć. Najlepiej zrobić to wówczas przy pomocy obieraczki do ziemniaków, która usunie cienką warstwę.
Czym różni się dynia piżmowa od zwykłej dyni?
Dynia piżmowa ma dość charakterystyczny, gruszkowaty kształt. Różnica pomiędzy zwykłą dynią a jej piżmową odmianą tkwi również we wspomnianej wyżej kwestii obierania skórki. Odmiana standardowa posiada grubą, twardą skórkę, którą trzeba usunąć. Jeśli chodzi o smak, dynia piżmowa jest nieco słodkawa, ale nie odbiega znacząco od smaku innych odmian.
Składniki
Dynia piżmowa
|
1 |
---|---|
Seler korzeniowy
|
1 |
Czerwone cebule
|
3 |
Papryki ramiro
|
2 |
Mała główka czosnek
|
1 |
1 pusta jednostka | |
Oliwa z oliwek
|
|
Mały pęczek mały pęczek świeża szałwia
|
|
Mały pęczek świeżej szałwii rozmaryn
|
|
Sól i pieprz do smaku
|