Poznaj przepis na sushi burrito
40 min
Zastanawiasz się, co wyszłoby z – tylko z pozoru! – zupełnie szalonego połączenia… kuchni meksykańskiej i japońskiej? Gwarantujemy, że tego typu nieoczywiste kombinacje bywają przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich i zaprosić ich w kulinarną podróż do najodleglejszych zakątków świata, dowiedz się, jak zrobić sushi burrito!
Instrukcje
Burrito sushi – łącz smaki i kultury!
Składniki
Arkusze wodorostów nori
|
4 |
---|---|
Ryże do sushi
|
250 g |
Przyprawy mirin
|
5 łyżki |
Cukier
|
1 łyżeczka |
Sole
|
1 łyżeczka |
Fileta kurczaki
|
250 g |
---|---|
Sos teriyaki
|
½ dl |
150 g | |
Pasty wasabi
|
2 łyżeczki |
Wędzonego na zimno łososie
|
100 g |
Paluszków krabowych
|
100 g |
Awokado
|
1 |
Marchew
|
1 |
Ogórek
|
¼ |
Rzodkiewki
|
4 |
Zielona sałata
|
|
Uprażonych nasiona sezamu
|
2 łyżki |
Cukier oraz biały ocet
|
Twist
Połączenie wasabi z serkiem śmietankowym to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj go także na kanapkach.
|
---|
Porcja
Coś zostało? Włóż ryż do naczynia i udekoruj pozostałymi składnikami. To najszybszy do przygotowania posiłek na świecie!
|
---|