Perłowy kuskus z pomidorami, białym serem i cebulą

Perłowy kuskus z pomidorami, białym serem i cebulą

45 min
Wyszukana sałatka z perłowym kuskusem i pomidorami w roli głównej. Odkryj nasz przepis i zaskocz swoich gości niezapomnianym smakiem!
https://www.arla.pl/przepisy-/saatka-z-kuskusu-perowego-z-pieczonymi-pomidorami-czerwon-cebul-i-serem-apetina-snack-z-zioam/

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C / 140°C z termoobiegiem / w piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 2.
  • Umieść pomidory na nieprzywierającej blasze do pieczenia i lekko posyp cukrem.
  • Na osobnej nieprzywierającej blasze do pieczenia rozłóż czerwoną cebulę i skrop ją 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
  • Piecz oba składniki w piekarniku przez 40 minut lub do momentu, gdy staną się lekko złote. Wyjmij, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj garnek z wrzącą wodą doprawioną 1 łyżeczką soli i gotuj kuskus przez osiem minut. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie. Odcedź ponownie i odstaw.
  • Delikatnie wymieszaj sok z cytryny i miód w małej misce. Następnie w dużej misce do mieszania wymieszaj kuskus, ogórka, liście sałaty i kostki sera Apetina®. Wlej mieszankę cytryny z miodem i wymieszaj wszystko razem.
  • Przełóż sałatkę na talerz do serwowania. Skrop aromatyzowanym olejem ze słoika i podawaj.

Składniki

Cukier
1 łyżeczka
Pomidory koktajlowe, pokrojonych na pół
250 g
Średnia czerwona cebula, pokrojona w pióra
1
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Kaszy kuskus perłowego
75 g
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Miód
1 łyżeczka
Ogórki, pokrojonego na grube kawałki
100 g
Szpinaki
50 g
Rukoli
30 g
Soli i pieprzu do smaku