Poznaj przepis na sushi burrito
40 min
Zastanawiasz się, co wyszłoby z – tylko z pozoru! – zupełnie szalonego połączenia… kuchni meksykańskiej i japońskiej? Gwarantujemy, że tego typu nieoczywiste kombinacje bywają przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich i zaprosić ich w kulinarną podróż do najodleglejszych zakątków świata, dowiedz się, jak zrobić sushi burrito!
Składniki
|
Arkusze wodorostów nori
|
4 |
|---|---|
|
Ryże do sushi
|
250 g |
|
Przyprawy mirin
|
5 łyżki |
|
Cukier
|
1 łyżeczka |
|
Sole
|
1 łyżeczka |
|
Fileta kurczaki
|
250 g |
|---|---|
|
Sos teriyaki
|
½ dl |
| 150 g | |
|
Pasty wasabi
|
2 łyżeczki |
|
Wędzonego na zimno łososie
|
100 g |
|
Paluszków krabowych
|
100 g |
|
Awokado
|
1 |
|
Marchew
|
1 |
|
Ogórek
|
¼ |
|
Rzodkiewki
|
4 |
|
Zielona sałata
|
|
|
Uprażonych nasiona sezamu
|
2 łyżki |
|
Cukier oraz biały ocet
|
Twist
|
Połączenie wasabi z serkiem śmietankowym to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj go także na kanapkach.
|
|---|
Porcja
|
Coś zostało? Włóż ryż do naczynia i udekoruj pozostałymi składnikami. To najszybszy do przygotowania posiłek na świecie!
|
|---|
Instrukcje
Burrito sushi – łącz smaki i kultury!