Babeczki buraczkowo-czekoladowe
40 min
Babeczki buraczkowo-czekoladowe to zaskakujące połączenie tradycyjnego buraka i intensywnego smaku czekolady. Sprawdź koniecznie ten przepis! Buraki to miły dodatek do każdego rodzaju wypieków typu brownie, lawa i babeczki. Buraczki zwiększają wilgotność ciasta, nadają mu głęboki kolor i odpowiednią konsystencję. Wprowadzają ponadto delikatny ziemisty akcent podkreślający smak czekolady. Założę się, że mało kto zgadnie, co zostało dodane do ciasta.
Składniki
|
Buraki
|
200 g |
|---|---|
|
Masła
|
150 g |
|
Cukry
|
10 łyżki |
|
Jajka
|
3 |
| 150 g | |
|
Mąki
|
1½ szklanka |
|
Ciemnego kakao
|
3½ łyżka |
|
Proszki do pieczenia
|
2 łyżeczki |
|
Sól
|
½ łyżeczka |
|
Czekolady
|
150 g |
Lukier
| 150 g | |
|
Cukry pudru
|
3½ łyżeczka |
|
Sok z cytryny
|
1 łyżka |
|
Czipsy z burak
|
|
|
Orzech pekan
|
½ szklanka |
|
Syropy klonowego
|
2 łyżki |
Twist
|
Buraczki w połączeniu z serkiem śmietankowym gwarantują wyjątkową miękkość babeczek.
|
|---|
Porcja
|
Ciastka można dekorować różnymi polewami i posypkami. Lukier można oprószyć wiórkami czekolady.
|
|---|
Instrukcje