Czerwona papryka faszerowana

Czerwona papryka faszerowana

40 min
Czerwona podłużna papryka ma piękny kolor i kształt. Można ją po prostu pokroić na sałatkę i zjeść w takiej postaci. Ale jeśli poświęcisz odrobinę wysiłku, by nadziać ją farszem i upiec w piekarniku, to otrzymasz prawdziwą bombę niesamowitych smaków. Można podawać ją jako przystawkę z dowolnym rodzajem mięsa albo jako samodzielne danie wegetariańskie w towarzystwie świeżej sałaty. Kostki serowe z chilli świetnie komponują się z orzechowym smakiem kaszy gryczanej i do doprawienia farszu możesz wykorzystać całą zalewę olejową z opakowania. Na górze ułóż warstwę mozzarelli.
https://www.arla.pl/przepisy-/czerwona-papryka-faszerowana/

Instrukcje

  • Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, dając 3 dl wody na 1 dl kaszy.
  • Przekrój papryki wzdłuż na pół i usuń nasiona.
  • Obierz cebulę i pokrój na plastry.
  • Przekrój pomidory na połówki, wyrzuć nasiona, a miąższ pomidora pokrój w kostkę.
  • Połącz kaszę gryczaną z cebulą, pomidorami i przekąską chilli Snack razem z zalewą olejową. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
  • Rozdziel farsz na 4 połówki papryki. Posyp mozzarellą i piecz w piekarniku w temperaturze 200° przez 30 minut.

Składniki

Podłużne czerwone papryki
2
Kasza gryczana
1 dl
Wody
3 dl
Czerwona cebula
1
Pomidory
2
100 g
100 g
Sól, czarny pieprz
Twist
Poeksperymentuj z różnymi przekąskami Snack i ulubionymi warzywami.
Porcja
Podawaj z sałatką i/lub mięsem, jakie lubisz.