Klasyczna sałatka tabbouleh z kostkami białego sera

Klasyczna sałatka tabbouleh z kostkami białego sera

35 min
Wzbogać klasyczną sałatkę tabbouleh o śmietankową nutę i ciesz się nowym smakiem lekkiego lunchu. Tabbouleh możesz też podawać jako przystawkę do letniego obiadu bądź kolacji.
https://www.arla.pl/przepisy-/klasyczna-saatka-tabbouleh-z-kostkami-biaego-sera/

Instrukcje

  • Zagotuj wodę. Obierz połowę skórki z cytryny i wymieszaj ją z suchym kuskusem. Zalej kuskus wrzątkiem. Przykryj naczynie ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
  • Pokrój ogórek i pomidory w drobną kostkę i wrzuć do dużego naczynia. Czerwoną cebulę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj grubo posiekane zioła.
  • Upraż orzeszki piniowe na rozgrzanej patelni, aż się lekko zrumienią i odstaw je. Kostki sera razem z zalewą ziołową wymieszaj z warzywami. Dodaj kuskus i wymieszaj wszystkie składniki.
  • Udekoruj tabbouleh orzeszkami piniowymi. Posyp czarnym pieprzem do smaku.

Składniki

275 g
Kaszy kuskus
100 g
Wody
200 ml
Cytryna
½
Orzeszki piniowe
4 łyżki
Pomidory
4
Ogórek
1
Mięty
15 g
Natki pietruszki karbowanej
20 g
Czerwona cebula
1
Ząbek czosnku
1
Czarny pieprz
Twist
Ser w kostkach Apetina w oleju doskonale łączy się z innymi składnikami, nadając potrawom kremową konsystencję.
Porcja
Świeżo przygotowana sałatka tabbouleh podawana z , tostami i miętową herbatą stanowi pyszne, pożywne śniadanie.