Potrawka z kurczaka - przepis na szybkie danie

Potrawka z kurczaka - przepis na szybkie danie

30 min
Szukasz pomysłu na szybkie, proste i bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się przy każdej okazji? Nasza odpowiedź to tradycyjna potrawka z kurczaka! Poznaj przepis i przygotuj ją, a przekonasz się, że skradnie serca i podbije podniebienia wszystkich gości i domowników! Przygotowanie tej niezwykle aromatycznej potrawy jest naprawdę szybkie – zajmie Ci jedynie około 30 minut. Co istotne, proponowana potrawka z kurczaka jest daniem jednogarnkowym. Unikniesz długotrwałego sprzątania kuchni, mycia wielu naczyń i będziesz cieszyć się wraz z najbliższymi pysznym posiłkiem, który – co przecież nie jest bez znaczenia – świetnie wygląda na talerzu i zachęca do skosztowania!
https://www.arla.pl/przepisy-/mietankowa-potrawka-z-kurczaka/

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzałka góra – dół).
  • Umyj i pokrój mięso z kurczaka na niewielkie kawałki, podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy lub masła na głębokiej patelni lub w garnku, który nadaje się do piekarnika. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony, wyłóż go na talerz i odstaw.
  • Drobno posiekaj świeży rozmaryn i czosnek, cebulkę pokrój w półksiężyce. Zeszklij czosnek na patelni, dodaj serek naturalny i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku. Dorzuć do garnka szpinak i podduś, aż nieco zwiędnie.
  • Następnie dodaj mięso i cebulę, wymieszaj. Posyp wierzch potrawy mozzarellą i rozmarynem, wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Gotowe!

Potrawka z kurczaka - przepis na szybkie danie

Potrawka – co to jest?
Mianem potrawki określa się danie powstałe na bazie mięsa gotowanego w niedużej ilości wody z dodatkiem warzyw. Powstały w ten sposób wywar mięsno-warzywny stanowi podstawę sosu, który przygotowuje się poprzez zagęszczenie wywaru np. śmietaną, zasmażką bądź żółtkiem. Najbardziej popularne potrawki to właśnie potrawka z kurczaka i z królika.
Potrawka z kurczaka ze śmietaną – z czym podawać?
Wiesz już, jak zrobić potrawkę z kurczaka, ale z czym ją serwować? Ogromną zaletą tego smacznego dania jest to, że doskonale współgra z licznymi dodatkami. Możesz ją podać np. z ryżem jaśminowym lub kaszą. Równie świetnie wypadnie w duecie z makaronem czy ziemniakami. Uwielbiasz pieczywo? Zarówno to świeże, jak i w formie tostów także będzie idealnie dopełniało potrawkę. Nie wyobrażasz sobie obiadu lub kolacji na ciepło bez warzyw? Potrawka z kurczaka i sałatka ze świeżych warzyw to strzał w dziesiątkę!
Potrawka z kurczaka – jak podawać?
Czy wiesz, że nawet z najprostszego posiłku możesz wyczarować niesamowicie wykwintną przystawkę lub danie główne? Tak właśnie jest! Sekret tkwi bowiem w sposobie jego podania. Nałóż gorącą potrawkę na duże talerze lub do gustownych miseczek. Wierzch potrawy udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, rozmarynem, pietruszką lub/i szczypiorkiem. Ziemniaki lub kaszę możesz uformować przy pomocy specjalnych obręczy do potraw, po które z pewnością sięgniesz jeszcze wielokrotnie przy różnych okazjach, zatem to naprawdę dobra inwestycja. Tak przygotowane danie będzie się prezentować wyjątkowo elegancko. Sałatkę podaj w dużej misce, koniecznie ze szczypcami do sałat.
Ile kalorii ma potrawka z kurczaka?
Nie musisz obawiać się tego, że zaproponowana potrawka z kurczaka to prawdziwa bomba kaloryczna! Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, dlatego z powodzeniem mogą po nie sięgać nawet osoby stosujące dietę (około 99 kcal w 100 g). W 100 g ryżu kryje się 130 kcal, kasza gryczana dostarcza 120 kcal, z kolei w 100 g ziemniaków mieści się zaledwie 66 kcal. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu kaloryczności potrawki, możesz zredukować ilość śmietany lub/i zdecydować się na jej niskotłuszczową wersję oraz dodać więcej warzyw.

Składniki

Piersi z kurczaki
400 g
Czerwona cebula
1
Ząbki czosnku
2
Świeżego szpinaku
200 g
Śmietany
300 ml
4
100 g
Masło lub oliwy z oliwek
1 łyżka
Sól i biały pieprz do smaku
Świeżo posiekanego rozmarynu (opcjonalnie 1 łyżka suszonego)
2 łyżki
Twist
Zastosowanie zarówno serka śmietankowego, jak i samej śmietany, zapewnia większą gęstość sosu i sprawia, że ma on wprost nieziemski smak. Zamiast rozmarynu można dodać inne zioła (dobrze sprawdza się tymianek). Jeżeli ktoś lubi, można dorzucić więcej warzyw.
Porcja
Danie posypujemy świeżymi ziołami i podajemy z dobrej jakości pieczywem bądź z sałatą.