Pierogi ravioli

Pierogi ravioli

1 h
Pierogi à la ravioli - polska klasyka w nowej odsłonie. Tradycyjny farsz ziemniaczany w nowej wersji z pokruszonym serem Apetina, zamknięty w formie ravioli i podawany z gęstym, kremowym sosem pomidorowym.
https://www.arla.pl/przepisy-/pierogi-ravioli/

Instrukcje

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Za pomocą miksera wyrób mąkę z jajkami na gładkie ciasto. Odstaw ciasto przynajmniej na godzinę, by odpoczęło. W międzyczasie przygotuj nadzienie: wylej na patelnię oliwę z oliwek i podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut. Zalej wodą i duś pod przykryciem przez 30 minut. Odcedź ziemniaki, wymieszaj z pokruszonym serem Apetina, następnie dodaj pozostałe składniki nadzienia.
  • Kiedy ciasto będzie odpoczywać, przygotuj sos pomidorowy. W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż lekko czosnek i chilli. Dodaj pomidory, oregano i cukier i gotuj sos na małym ogniu przez ok. 45 min. Można przetrzeć sos przez sitko, aby uzyskać klasyczną konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  • Pora ulepić ravioli. Podziel ciasto na 4 części i za pomocą maszynki do makaronu rozwałkuj na grubość 2 mm. Zaznacz 7 ravioli na arkuszu, daj po łyżce nadzienia na każde. Pamiętaj, by zachować 6 cm odstępu między porcjami nadzienia. Posmaruj wodą ciasto wokół nadzienia, aby ravioli dobrze się kleiły przy lepieniu. Wyciśnij pęcherzyki powietrza i sklej brzegi ciasta. Wytnij pojedyncze ravioli, nadając im kształt pierożków za pomocą wycinarki do ravioli lub ostrego noża i widelca. Połóż na dobrze oprószonej mąką tacy. Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez kilka minut, potem wrzuć do sosu pomidorowego.
  • Wskazówka: jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś ravioli, to zanim wejdziesz do kuchni, obejrzyj filmik na YouTube, jak to się robi.

Składniki

Ciasto makaronowe
Mąki
400 g
Jajka
4
Mąka z pszenicy durum do wałkowania ciasta
Nadzienie
Obranych i pokrojonych ziemniaki do pieczenia
500 g
Obrana i drobno posiekana cebula
1
Oliwy z oliwek
3 łyżki
200 g
Sól i pieprz
Spora szczypta gałki muszkatołowa
Posiekane liście świeża bazylia (opcjonalnie)
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy (400 g)
1 puszka
Posiekany ząbek czosnek
1
Oliwa z oliwek
½ dl
Płatek chili
½ łyżeczka
Suszonego oregano
1 łyżka
Sól i pieprz
Szczypta cukry
Świeża bazylia (opcjonalnie)