Pizza z sosem pomidorowym i białym serem

Pizza z sosem pomidorowym i białym serem

1 h
Rozsmakuj się w klasycznych smakach włoskiej kuchni z naszą pizzą z sosem pomidorowym i białym serem. Przygotuj własne ciasto, wzbogacane aromatycznym, ziołowym sosem pomidorowym i kostkami białego sera. Rozgrzej piekarnik, zakasaj rękawy i daj się ponieść prostym przyjemnościom domowej pizzy!
https://www.arla.pl/przepisy-/pizza-z-sosem-pomidorowym-i-bialym-serem/

Instrukcje

Ciasto na pizzę
  • Rozpuść drożdże w zimnej wodzie, dodaj olej, sól i większość mąki.
  • Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, dodając pozostałą mąkę w razie potrzeby.
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Sos pomidorowy
  • Na patelni podsmaż czosnek i koncentrat pomidorowy na odrobinie oliwy.
  • Dodaj rozgniecione pomidory i oregano.
  • Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia.
Montaż
  • Rozgrzej piekarnik do 250°C.
  • Obierz cebule i pokrój je w cienkie plastry.
  • Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj je na cienkie, okrągłe placki.
  • Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Posmaruj sosem pomidorowym, dodaj plasterki cebuli i piecz przez około 10 minut.
  • Po upieczeniu posyp pizzę kostkami białego sera i świeżymi liśćmi bazylii.
Przygotuj sos wcześniej

Chcesz zaoszczędzić czas? Przygotuj sos pomidorowy z wyprzedzeniem. Po ugotowaniu, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce. Zintensyfikuje to smak sosu, a ty będziesz mieć wszystko gotowe, kiedy najdzie cię ochota na pizzę. Sos można przechowywać w lodówce przez około 4 do 5 dni.

Jak uzyskać chrupiący spód

Aby ciasto było przyjemnie chrupiące, rozgrzej piekarnik do 250°C, to pozwoli uzyskać efekt zbliżony do pieca opalanego drewnem. Najlepiej użyć kamienia lub stali do pieczenia pizzy, ponieważ zatrzymują one ciepło i oddają je równomiernie do ciasta. Włóż kamień lub stal do piekarniku co najmniej 30 minut przed pieczeniem. Rozwałkuj ciasto cienko – wtedy upiecze się szybciej i równiej. Piecz na najniższym poziomie piekarnika – to sprawi, że spód stanie się jeszcze bardziej chrupiący.

Składniki

Ciasto na pizzę
Świeżych drożdży
25 g
Zimnej wody
300 ml
Oliwy z oliwek
2 łyżki
Mąki
700 ml
Sos pomidorowy
Ząbek czosnku
1
Koncentratu pomidorowego
1 łyżka
Pomidorów
1 puszka
Suszonego oregano
½ łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Dodatki
Czerwone cebule
2
Świeżej bazylii
1 Pot
200 g