
Pizza z sosem pomidorowym i białym serem

Instrukcje
Ciasto na pizzę
Sos pomidorowy
Montaż
Przygotuj sos wcześniej
Chcesz zaoszczędzić czas? Przygotuj sos pomidorowy z wyprzedzeniem. Po ugotowaniu, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce. Zintensyfikuje to smak sosu, a ty będziesz mieć wszystko gotowe, kiedy najdzie cię ochota na pizzę. Sos można przechowywać w lodówce przez około 4 do 5 dni.
Jak uzyskać chrupiący spód
Aby ciasto było przyjemnie chrupiące, rozgrzej piekarnik do 250°C, to pozwoli uzyskać efekt zbliżony do pieca opalanego drewnem. Najlepiej użyć kamienia lub stali do pieczenia pizzy, ponieważ zatrzymują one ciepło i oddają je równomiernie do ciasta. Włóż kamień lub stal do piekarniku co najmniej 30 minut przed pieczeniem. Rozwałkuj ciasto cienko – wtedy upiecze się szybciej i równiej. Piecz na najniższym poziomie piekarnika – to sprawi, że spód stanie się jeszcze bardziej chrupiący.
Składniki
Ciasto na pizzę
Świeżych drożdży
|
25 g |
---|---|
Zimnej wody
|
300 ml |
Oliwy z oliwek
|
2 łyżki |
Mąki
|
700 ml |
Sos pomidorowy
Ząbek czosnku
|
1 |
---|---|
Koncentratu pomidorowego
|
1 łyżka |
Pomidorów
|
1 puszka |
Suszonego oregano
|
½ łyżeczka |
Sól i pieprz do smaku
|
Dodatki
Czerwone cebule
|
2 |
---|---|
Świeżej bazylii
|
1 Pot |
200 g |