Zielone tostady

Zielone tostady

15 min
Szukasz smakowego urozmaicenia w swojej kuchni? Poznaj przepis na zielone tostady. Podpowiemy Ci, jak je przygotować i jak podawać. Sprawdź! Tostady to jedna z tych meksykańskich pyszności, które je się palcami. Robi się je bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyje się gotowej smażonej fasoli (frijoles refritos), mieszanki sałat i kupnej salsy. Tak, możesz sobie na to pozwolić! Nie zawsze trzeba wszystko przyrządzać od podstaw. Biały ser to świetna alternatywa dla prawdziwego meksykańskiego sera, który trudno dostać w naszych stronach. Meksykanie lubią posypywać jedzenie odrobiną pokruszonego sera, ale co tam, czasem można zaszaleć. Smak tylko na tym zyska!
https://www.arla.pl/przepisy-/zielone-tostady/

Instrukcje

  • Wlej na patelnię ok. 1 cm oleju i rozgrzej.
  • Przesmaż tortille kukurydziane na chrupko po ok. 30 sekund z każdej strony. Osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • Trzymaj ciepłe w piekarniku nagrzanym do 100°C.
  • Obierz awokado i pokrój miąższ w kostkę. Podgrzej fasolę. Rozsmaruj po czubatej łyżce fasoli na każdej tostadzie, nałóż na to sałatę, awokado, biały ser, zielony sos salsa i świeżą kolendrę.
  • Pokrój limonkę, aby każdy mógł skropić swoją tostadę.

Składniki

Tortilli kukurydzianych
8
Olej do smażenia o neutralnym smaku
Smażonej fasole
2 puszki
Mieszanki sałata
½ l
Awokado
2
200 g
Zielonego sosu salsa
200 ml
Świeża kolendra
Limonki
2
Twist
Biały ser nadaje słonawy smak i kremową konsystencję chrupkiej i świeżej tostadzie.
Porcja
Niech każdy skomponuje swoją własną! Podaj chrupkie tortille i niech każdy bierze dodatki z oddzielnych miseczek.