Zupa z buraczków z kleksem śmietankowym
50 min
Mamy idealną propozycję na jesienne chłody! Oto pyszna zupa z buraczków z kleksem kremowej fety. To dzięki niej potrawa zyskuje słonawy posmak.
Składniki
Zupa z buraczków:
|
Opłukanych i nieobranych buraki
|
6 |
|---|---|
|
Szalotki
|
6 |
|
Oliwa z oliwek
|
1 łyżka |
|
Bulionu drobiowego lub warzywnego
|
1½ l |
|
Cytryna
|
sok z ½ |
|
Śmietany
|
2 łyżki |
|
Sól i pieprz
|
|
|
Świeża pietruszka
|
Kremowy kleks do dekoracji:
|
Śmietany
|
100 ml |
|---|---|
| 100 g |
Twist
|
Możesz dodać nieco imbiru, jeżeli lubisz ten smak!
|
|---|
Porcja
|
Podawaj ze świeżym pieczywem.
|
|---|
Instrukcje